Ansoktillfastighetsakademin

 

Bra att veta om antagningen

Här har vi samlat alla viktiga datum och information kring ansökan.

 

Viktiga datum

1 februari – Ansökan öppnar
31 maj – Sista ansökningsdag
7 juni – Sista dag för komplettering
9 juni – Antagningsbesked

21 augusti Utbildningsstart

 

Informationsmöten

25 april – kl. 17.00-19.00

24 maj – kl. 17.00 -19.00

 

Hösten 2023 startar följande utbildningar

Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning (Göteborg)

Fastighets- och energitekniker (Göteborg)

Så här gör du för att skicka in ansökan

1. Du ansöker till våra utbildningar genom yh-antagning.se
Länk till ansökan finns även under respektive utbildning.

2. Logga in eller skapa ett konto.

3. Ladda upp dina ansökningshandlingar.
För att bli behörig till våra utbildningar behöver du gymnasieexamen samt lägst godkänt betyg i Svenska B/2 och Matematik B/2. Saknar du någon förkunskap? Läs mer under rubriken ”Förkunskaper”.

4. Lämna in ansökan.
Glöm inte att klicka på ”Lämna in” när samtliga ansökningshandlingar är uppladdade.

5. Boka tid för och genomför antagningsprovet.
Vi har fler sökanden än platser och använder oss av antagningsprov för att avgöra vem som ska få erbjudande först om en plats hos oss. Desto bättre resultat på provet desto högre upp i urvalslistan hamnar du. Du bokar tid för antagningsprov vid ett tillfälle som passar dig under fliken ”Händelser” i din profil på yh-antagning.se. Antagningsprovet skrivs på plats i skolan det tillfället du väljer. Vi ger inte provet på distans.

 

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför antagningsprovet rubriken ”Tips för en lyckad ansökan”.

Tips för en lyckad ansökan!

Vi har inte tillgång till Beda (nationella betygsdatabasen). Du behöver därför själv skicka in dokument/bilder på dina betyg. Det är okej att ta en skärmdump/print screen från t.ex. antagning.se men observera att samtliga betyg måste finnas med på samma bild som dina personuppgifter. Du kan även fota fysiska betygshandlingar med mobil/kamera och ladda upp.

 

En studieplan är inte en godkänd ansökningshandling. Om du ännu inte hunnit få din gymnasieexamen men förväntas bli klar vid terminens slut VT2023 kan du tills vidare ladda upp aktuell studieplan och skriva en kommentar i din ansökan inne på yh-antagning.se om att du förväntas ta examen till sommaren. Vi håller dialog så du ändå har möjlighet att komma med i antagningsprocessen. Hinner du inte få dina betyg innan 7 juni kan du be din skola skriva ett intyg att du är klar med studierna med ännu inte fått dina betyg. Vi godkänner intyg från studievägledare, skoladministratör, rektor eller motsvarande som är daterat tidigast 2023-06-01.

 

Boka inte antagningsprovet sista provtillfället om du har möjlighet!
Varje år vid sista provtillfället är det alltid någon som sjukanmäler sig. Vi har inte möjlighet att ge dig ett extra provtillfälle efter sista provdatumet. För att inte riskera att detta händer just dig vill vi tipsa om att anmäla dig så tidigt som möjligt. Skulle du bli sjuk vid ett tidigt provtillfälle kan du alltid boka om dig till ett senare tillfälle.

 

Förbered dig inför antagningsprovet. Antagningsprov består av en svenskdel och en matematikdel. Vi rekommenderar att du förbereder dig inför antagningsprovet i matematik genom att ladda ner vårt kompendium via denna länk. Vi prövar logisk förmåga, tolkning av diagram samt enklare ekvationer. Provet är utformat så att ingen miniräknare behövs. Svenskdelen består av läsförståelse, meningskomplettering samt diagramtolkning.

Är utbildningarna CSN-berättigade?

Ja, både vad avser studiebidrag och studielån.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
För att söka till en yrkeshögskoleutbildning i Sverige behöver du en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande. Saknar du den formella meriten för grundläggande förkunskap kan du ändå söka till oss genom påvisad reell kompetens. Då kan vi bedöma om du har motsvarande kunskaper för vad som krävs för att klara utbildningen. Söker du till oss med reell kompetens bockar du i det alternativet i din ansökan på yh-antagning.se samt laddar upp ansökningshandlingar. Reell kometens kan vara att du arbetat (arbetsintyg, ej anställningsavtal) eller att du läst enstaka kurser på gymnasial nivå. Söker du med reell kompetens önskar vi även CV och Personligt brev.

 

Särskilda förkunskaper

Förutom grundläggande behörighet behöver du även ha särskilda förkunskaper när du söker till hos. Den särskilda förkunskapen hos oss är lägst godkänt betyg i Svenska B/2 och Matematik B/2.

 

Saknar du helt eller delvis den särskilda förkunskapen kan du ändå söka till oss. Antagningsprovet fungerar även behörighetsgivande prov vilket betyder att om du får bra resultat på provet kan vi bedöma att du har det som krävs för att klara utbildningen.

Garanterad plats på utbildningen Fastighets- och energitekniker

Har du inte möjlighet att uppnå grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet har du ändå möjlighet att få en plats hos oss.

 

Genomför vår sommarskola och få godkänt på slutprovet så får du en garanterad plats på utbildningen! Sommarskolan sker på plats i skolan under 8 veckor och vi går igenom matematik och svenska på en nivå som motsvarar kunskaperna för att klara utbildningen.

I slutet av sommarskolan gör du slutprovet. I samband med att du får ta del av resultatet kommer du få ditt antagningsbesked.

 

Anmälan till sommarskolan krävs.

Kontakta rektor Ingemo Ilander för att få mer information om vår sommarskola och få reda på dina möjligheter att komma in på skolan.

 

Var genomförs utbildningarna?

De teoretiska kurserna genomförs främst i skolans lokaler i Västra Frölunda, 10 minuters promenad från Marklandsgatan. De praktiska kurserna, dvs LIA-praktiken genomförs i fastighetsföretag eller motsvarande, verksamma i fastighetsbranschen som studenten själv bestämmer. Det går därför bra att göra LIA-praktiken på hemorten om man så vill.

Vad är en YH-utbildning?

Yh-utbildningar är yrkesanpassade yrkeshögskoleutbildningar under statlig tillsyn genom Myndigheten för yrkeshögskolan. Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag är att bidra till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Utmärkande för YH-utbildningar är kombinationen av teori med praktiskt lärande på ett företag.

Har du några frågor eller funderingar?

Ring oss på 031-734 11 60 eller mejla info@fastighetsakademin.se