

Kursansvarig: dennis.hultman@fastighetsakademin.se
Antagningsfrågor:
Tel: 031- 734 11 60
Kursansvarig: dennis.hultman@fastighetsakademin.se
Antagningsfrågor:
Tel: 031- 734 11 60
Vill du göra verklig skillnad i fastighetsbranschen? Som fastighetsingenjör optimerar du fastigheters energiprestanda och bidrar till en mer hållbar framtid. Lär dig att kombinera teknik och miljötänk för att skapa hållbara lösningar som sparar både energi och pengar.
Utveckla dina färdigheter inom projektledning och entreprenadjuridik och ta ansvar för fastighetsprojekt från start till mål. Du blir en nyckelspelare som driver innovation, säkerställer kvalitet och levererar värde för fastighetsägare och hyresgäster.
Med breda kunskaper inom fastighetsteknik och ekonomi kan du skapa fastighetsbestånd som både är hållbara och lönsamma. Färdigheter som gör det möjligt att hantera komplexa situationer och skapa framgångsrika samarbeten med tekniska och ekonomiska aktörer för att möta framtidens krav.
Vill du bidra till hållbara och energieffektiva fastigheter? Som fastighetsingenjör blir du en nyckelperson inom drift, underhåll och energieffektivisering. Denna utbildning ger dig kompetens att optimera tekniska system, leda projekt och skapa långsiktigt värde.
Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper inom byggnadsteknik, VVS-, el- och kylsystem, underhållsplanering och entreprenadavtal. Du kan läsa ritningar, leda upphandlingar och förstå energisystemens påverkan på inomhusmiljö och ekonomi. Du kan identifiera energibesparande åtgärder, göra besiktningar och skapa beslutsunderlag för tekniska lösningar. Med rätt terminologi på svenska och engelska har du verktygen som krävs för ett nära samarbete med entreprenörer och kunder.
Som fastighetsingenjör ansvarar du för att optimera fastighetens drift och hållbarhet. Du leder projekt, hanterar entreprenadavtal och säkerställer lönsamhet. Utbildningen innehåller tre praktikperioder och avslutas med ett examensarbete där du knyter ihop teori och praktik.
Är du redo för nästa steg? Den här utbildningen är din väg till en långt och givande yrkesliv i fastighetsbranschen!
Du är behörig att ansöka till Fastighetsingenjör om du:
1. har en gymnasieexamen från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning, eller
2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1, eller
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan
omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen,
5. samt uppfyller kraven för särskild behörighet.
Du uppfyller kraven för särskild behörighet om du:
– har lägst betyg Godkänt/E i Matematik B/2 ( A, B eller C) eller motsvarande kunskaper, och
– har lägst betyget Godkänt/E i Svenska B/2 eller motsvarande kunskaper.
Är du inte behörig men anser dig ha motsvarande kunskaper som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen kan du bekräfta detta genom behörighetsprov och därmed bli behörig.
Då antalet sökanden alltid är fler än antalet studieplatser sker urvalet genom antagningsprov. Alla sökande genomför därför ett antagningsprov enskilt. Provet genomförs på skolan och består av en svenskdel och en matematikdel. Båda delarna består av kryssfrågor. Du kan anmäla dig till provet via yh-antagning.se.
Ta del av vårt övningskompendium inför antagningsprovet här.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om byggnadsteknik och dimensioneringsprinciper avseende värme, fukt, brand och laster. Den studerande ska vidare få mycket goda kunskaper i byggnadstekniska förlopp, särskilt vad gäller värme- och fukttransport. Den studerande ska vidare erhålla kunskaper om fastställande av effekt- och energibehov för en byggnad. Kunskaperna ska leda till förståelse för hur byggnader är konstruerade och vilka krav som ställs med hänsyn taget till bärighet, energianvändning, tillgänglighet, brandskydd, fuktproblematik och miljöpåverkan. Vidare ska den studerande kunna analysera och föreslå åtgärder avseende byggnadsfysikaliska problem med hänsyn taget till brukare, verksamhet, miljöaspekter och ekonomiska faktorer.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om vilka krav, lagar och föreskrifter ställer på den som utför och ansvarar för elarbeten, samt vilka krav arbetsmiljölagen ställer om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet. Vidare ska den studerande få ingående kunskaper om elsystemet 230/400 VAC i byggnader och kunskap om hur man mäter och felsöker på ett säkert sätt, vilka instrument och verktyg som behövs samt hur man kontrollerar sitt arbete före ibruktagning. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan utföra elarbeten som omfattas av B-auktorisation, samt i övrigt följa gällande säkerhetsföreskrifter för elanläggningar, elektriska apparater, bruksföremål och ledningar.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper avseende energioptimering och -effektivisering av byggnader. Den studerande ska vidare få mycket goda kunskaper i att, med hänsyn till miljöaspekter och investeringsalternativ, självständigt genomföra optimerings- och effektiviseringsåtgärder för att minska byggnadernas energianvändning och miljöpåverkan. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan genomföra energikartläggningar och upprätta energianalyser för enskilda byggnader eller ett större byggnadsbestånd samt i rapportform dokumentera och kommunicera resultatet.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om inneklimatets betydelse för brukare och byggnad med hänsyn taget till miljö-, hälso- och energiaspekter, ekonomiska faktorer samt myndigheters föreskrifter. Kursen ska vidare ge gedigna kunskaper om värme- och ventilationssystemens uppbyggnad, funktion, underhåll och drift. Kursen behandlar översiktligt även sanitetssystem. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt ska kunna säkerställa att installerade system uppfyller kraven avseende en god kvalitet på inomhusklimatet.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om kylsystemens uppbyggnad och funktion samt djupa kunskaper om drift och underhåll av kyl- och värmepumpanläggningar med hänsyn till främst miljö-, hälso- och energiaspekter, myndigheters nationella och internationella föreskrifter samt ekonomiska faktorer. Kunskaperna ska leda till att den studerande kan tillse att kyl- och värmepumpsaggregat underhålls i enighet med gällande föreskrifter, samt kunna felsöka och optimera kyl- och värmepumpsaggregat med deras kringutrustning avseende energianvändning, miljö, säkerhet och ekonomi.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om hur värme-, kyl- och ventilationssystem styrs, regleras, samordnas och övervakas. Kursen ska vidare ge kunskaper om systemens ingående styr- och övervakningskomponenter samt ge kunskaper om installation, driftsättning och underhåll. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan styra, övervaka och analysera olika driftsförhållanden samt ansvara för driften av byggnaders styr-och övervakningssystem.
Den studerande ska få goda kunskaper om livstidskostnadscykler, akut och förebyggande underhåll, besiktningsteknik, drift- och funktionssäkerhet inom fastighetsbranschen. Den studerande ska även få kunskaper om drift- och underhållsinstruktioner och hur dessa tolkas och användas. Underhållsekonomi är en viktig del i planeringen av underhållsarbetet och berörs därför inom ramen för kursen. Kunskaperna ska leda till att den studerande kan besiktiga och bedöma underhållsbehov samt upprätta underhållsplaner med hänsyn tagen till teknisk och ekonomisk livslängd och miljöpåverkan.
Den studerande ska få goda kunskaper i företagsekonomi med särskild inriktning mot företag i fastighetsbranschen, avseende bland annat redovisningsprinciper, driftsrelaterade och finansiella nyckeltal och kostnadsstyrning. Kunskaperna ska leda till att den studerande ska kunna förstå företagets ekonomiska förutsättningar, villkor och affärsidé samt förstå företagsekonomiska effekter av affärsbeslut.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper i lönsamhetsbedömning inför investeringar. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan bedöma huruvida en investering är lönsam enligt givna förutsättningar och därmed kunna rangordna olika investeringsalternativ.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om de avsnitt i rättsordningen som är av väsentlig betydelse för fastighetsägande och fastighetsförvaltande företag. Genom kursen ska den studerande få förståelse för den svenska rättsordningens grundläggande uppbyggnad samt kunskap om grundläggande begrepp, regler och principer inom de rättsområden som är centrala för fastighetsbranschen, d.v.s. avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, entreprenadrätt, skadeståndsrätt, försäkringsrätt, arbetsrätt samt hantering av personuppgifter. Kunskaperna ska leda till att den studerande ska kunna bedöma rättigheter, skyldigheter och risker i fråga om näringsverksamhet gentemot såväl enskilda som företag.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper i upphandling av entreprenader. Den studerande ska få kunskap om konsultavtal inom fastighets-/byggbranschen, olika upphandlings- och entreprenadformer jämte användningsområden och bestämmelser. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan upphandla konsulter och general- och totalentreprenader avseende om- och tillbyggnader. Den studerande ska även kunna biträda vid upphandling avseende nyproduktion av byggnader.
Den studerande ska få ingående kunskaper om fastighetsbranschen ur ett historiskt och nutida perspektiv. Vidare ska den studerande få djupa kunskaper om fastighetsföretagandets olika ingående delar och processer med betoning på intäkter, drifts- och underhållskostnader, kassaflöde, fastighetsägarens rättigheter och skyldigheter, fastighetsägaransvar och egenkontroll, dimensionering och planering avseende skötsel, drift och löpande underhåll av såväl mindre som mer omfattande fastighetsbestånd. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt ska förstå, resonera kring, ge förslag på samt genomföra åtgärder för att främja ett gott fastighetsföretagande från ett helhetsperspektiv.
Den studerande ska få specialiserade kunskaper om projektverksamhet i fastighetsbranschen, med utgångspunkt både ur praktiska tillämpningar och de standarder som finns inom ISO, IPMA och PMI, avseende både metodkompetens och beteendekompetens. Kunskaperna ska leda till att den studerande kan ansvara för att ett projekts mål uppnås genom att organisera, koordinera och följa upp planering och genomförande, ansvara för styrning och administrationen av projektet, ha budgetansvar och följa upp projektets kostnader samt uppmärksamma avvikelser gällande tid, pengar och kvalitet.
Den studerande ska få erforderliga kunskaper om matematiska, fysikaliska och ekonomiska beräkningar inom yrkesområdet. Kunskaperna ska leda till att den studerande med säkerhet behärskar matematiska samband och formler som ligger till grund för lönsamhetsberäkningar, beräkningar av energi- och ventilationsförluster samt fuktberäkningar.
Den studerande ska förädla och omsätta teoretiska kunskaper till yrkespraktiska färdigheter och kompetenser för yrkesrollen. Den studerande ska även få förståelse för verksamhetens organisation och struktur. Syftet är att den studerande ska erhålla förståelse för yrkesrollens arbetsuppgifter och ansvarsområden samt samspelet med övriga befattningar i organisationen.
Den studerande ska förädla och omsätta teoretiska kunskaper till yrkespraktiska färdigheter och kompetenser för yrkesrollen med särskild inriktning mot tekniska system. Den studerande ska även få god förståelse för teknisk förvaltning avseende organisation och struktur. Syftet är att den studerande ska erhålla helhetsperspektiv på olika tekniska system och hur dessa samverkar samt hur en teknisk förvaltningsorganisation är strukturerad utifrån verksamhet och mål.
Den studerande ska förädla och omsätta teoretiska kunskaper till yrkespraktiska färdigheter och kompetenser i yrkesrollen med särskild inriktning mot drift och underhåll samt energioptimering och -effektivisering. Den studerande ska även få kunskap avseende yrkesrollens inriktningar, utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Syftet är att den studerande ska erhålla fördjupade kunskaper avseende drift och underhåll av tekniska system för att kunna utföra yrkesrollens arbetsuppgifter.
Den studerande ska få djupa kunskaper i att utreda, analysera, avgränsa och sammanfatta information i en rapport samt presentera arbetet för en given målgrupp. Rapporten ska avse ett lämpligt område med tydlig anknytning till rollen som fastighetsingenjör och bygga på de kunskaper och färdigheter som förvärvats under utbildningen. Kunskaperna ska leda till att den studerande självständigt kan göra en grundlig utredning och presentera resultatet i en rapport som belyser problemställningen och i förekommande fall utgör ett beslutsunderlag.
Ring oss på 031-734 11 60 eller mejla info@fastighetsakademin.se