Hur kan jag förbereda mig inför utbildningarna/antagningsproven?

Vi har ett antagningsprov med en svenskdel och en matematikdel. Vi rekommenderar att du förbereder dig inför antagningsprovet genom att ladda ner vårt kompendium via denna länk.

Vart genomförs utbildningarna?

De teoretiska kurserna genomförs främst i skolans lokaler och de praktiska kurserna (LIA) i fastighetsföretag eller motsvarande, verksamma i fastighetsbranschen som studenten själv bestämmer. För studenterna innebär det att LIA-praktiken kan göras på hemorten.

Är utbildningarna CSN-berättigade?

Ja, både vad avser studiebidrag och studielån.

Är det lektioner/föreläsningar varje dag?

Som lägst är det föreläsningar 18 timmar per vecka, i allmänhet jämt fördelat över veckan. Övriga 22 timmar per vecka genomförs med lärarhandledning, olika typer av betygsgrundande grupparbete och enskilda arbetsuppgifter. Kvällslektioner förekommer.

Är utbildningarna heltidsstudier?

Ja, definitivt.

Hjälper skolan till med LIA?

Det är många fördelar för studenten att ordna sin LIA-plats själv och skolan coachar i sökandet. I det fall då studenten inte ordnar LIA-plats själv hjälper skolan till med detta, genom ett omfattande kontaktnät inom fastighetsbranschen.

Vilka förkunskaper krävs?

Se respektive utbildning.

Kan man läsa enstaka kurser?

Ja, det är möjligt inom ramen för ordinarie schema.

Vad är en YH-utbildning?

Yh-utbildningar är yrkesanpassade yrkeshögskoleutbildningar under statlig tillsyn genom Myndigheten för yrkeshögskolan. Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag är att bidra till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid. Utmärkande för YH-utbildningar är kombinationen av teori med praktiskt lärande på ett företag.

Vem står bakom skolan?

Skolan ägs och drivs utan vinstintresse av fastighetsbranschen, i syfte att säkerställa rekrytering och kompetensutveckling av nya medarbetare till branschen.

Varför ska jag läsa på Fastighetsakademin?

Det finns flera skäl, bl.a. därför att skolan drivs utan vinstintresse och ägs direkt av fastighetsbranschen. Vidare besitter skolans lärare, flertalet från fastighetsbranschen, goda teoretiska kunskaper, gedigna praktiska erfarenheter, samt utpräglad pedagogisk förmåga.

Fastighetsbranschen är mycket engagerad och delaktig i skolans utveckling, samt utformar utbildningarnas innehåll. Dessutom består skolans ledningsgrupp av näringslivsrepresentanter från ledande befattningshavare inom fastighetsbranschen. Vidare tillhandahåller och utvecklar skolan egen kurslitteratur och utbildningarna är helt anpassade efter fastighetsbranschens krav och behov. Fastighetsakademin är en riktig skola, som ställer krav och har förväntningar på att du kommer att göra ditt absolut bästa avseende dina studier på skolan. Därtill välkomnar vi varmt alla ambitiösa sökanden och bistår med hjälp och stöd för att tillsammans utveckla individen. Ännu ett otroligt bra skäl är att alla examinerade studerande erhåller arbete inom fastighetsbranschen eller motsvarande.

Kom ihåg – som student på Fastighetsakademin välkomnar fastighetsbranschen dig!

När börjar utbildningarna?

Samtliga YH-utbildningar börjar i augusti 2023.

Hur ser ert dagliga föreläsningsschema ut?

Vi håller minst 18 timmars lärarledda föreläsningar per vecka fördelade som följande, måndag-fredag:
Tidsschema 1: 08:45-11:45 [ lunch ] 12:45-15:45
Tidsschema 2: 09:00-12:00 [ lunch ] 13:00-16:00
Tidsschema 3: 09:15-12:15 [ lunch ] 13:15-16:15

Går det att läsa på distans?

Nej, det är inte möjligt.

Vad innebär LIA?

LIA, lärande i arbete är de praktiskt inriktade kurserna, motsvarande ca 25 % av utbildningarna. LIA-kurserna genomförs i främst fastighetsföretag och innebär att teoretiskt förvärvade kunskaper ska omsättas och tillämpas i praktiken. Utbildningarna innehåller flera LIA-perioder som varierar i längd mellan sex och nio veckor.

Är jag behörig?

För att vara behörig till att söka till Yrkeshögskolan krävs gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper. För särskilda behörighetskrav se respektive utbildning.

Hur sker urvalsprocessen?

Urvalsprocessen sker, dels med skriftligt prov i svenska där läsförståelse och meningskomplettering mäts och dels med skriftligt prov i matematik, där främst problemlösning mäts.

Hur ansöker jag?

Under varje utbildning finns instruktioner hur du ansöker, där också behörighetskrav och annan relevant information finns tillgänglig.

Är jag försäkrad?

Ja, studeranden är försäkrade genom Myndigheten för yrkeshögskolans försorg.

Vad kostar utbildningen?

YH-utbildningarna är kostnadsfria för dig som student, finansieras främst av Myndigheten för yrkeshögskolan samt till delar av fastighetsbranschen. Främst genom att fastighetsbranschen tillhandahåller föreläsare, verksamma inom de områden respektive kurs behandlar. Enda kostnaden är kurslitteraturen och massor av nerlagd studietid.

Vilka yrken leder utbildningarna till?

I fastighetsbranschen finns flera olika yrkesroller med olika benämningar.

Fastighets- och energiteknikerprogrammet leder utöver till fastighetstekniker, även fram till motsvarande energitekniker, drifttekniker, fastighetsansvarig, huschef och fastighetsvärd. Även andra benämningar förekommer.

Fastighetsingenjörsprogrammet leder utöver till fastighetsingenjör, även fram till motsvarande energispecialist, projektledare, driftschef, underhållschef, teknisk förvaltare, teknisk chef, energiingenjör, driftingenjör och VVS-ingenjör. Även andra benämningar förekommer.

Teknisk förvaltarprogrammet leder utöver till teknisk förvaltare, även fram till motsvarande projektledare, driftschef, underhållschef, teknisk förvaltare, teknisk chef, energiingenjör, driftingenjör, byggledare, fastighetschef, förvaltningschef och VVS-ingenjör. Även andra benämningar förekommer.

Fastighetsförvaltarprogrammet leder utöver till fastighetsförvaltare, även fram till motsvarande kontraktsförvaltare, relationsförvaltare, fastighetsansvarig, huschef, teknisk förvaltare, byggledare, fastighetschef eller förvaltningschef, områdeschef, distriktschef, ekonomisk förvaltare och kommersiell förvaltare. Även andra benämningar förekommer.

Hur skapar man en professionell LinkedIn-profil?

Vi har satt samman en guide för att ge dig bästa tipsen till en komplett LinkedIn-profil, som sticker ut och ger dig bästa förutsättningarna inför jobbsökandet.

 

Ladda ner den här Så skapar du en LinkedIn-profil – steg för steg

Har du några frågor eller funderingar?

Ring oss på 031-734 11 60 eller mejla info@fastighetsakademin.se